söndag 20 september 2009

Pojkigt / flickigt?

Sitter och bläddrar lite bland olika diskussionstrådar på nätet. Undermedvetet hamnar jag i kategorin jämnställdhet - troligtvis för att det är kul och intressant att läsa folks åsikter.

Halkade direkt in på en tråd där människor (på fullt allvar, dessutom) diskuterar om vilken färg som är okej klä sina barn i.
Och det är väl en väldigt löjlig grej att ödsla energi på, kan jag tycka. Det kan jag tycka för att jag vet att man inte blir homosexuell av att bära en viss färg på sina kläder!

Men ett exempel var alltså :
"Min son älskar rosa, är det okej att sätta på honom rosa kläder?"
Varför skulle det inte vara okej? Om man på allvar tror att det skulle ha någon som helst påverkan på barnets sexuella läggning typ 15 år fram i tiden så är man ute och cyklar!
Om en pojke bär rosa - blir han bög då? Nej.
Om en flicka inte vill ha klänning - blir hon flata då? NEJ!
När det kommer till kläder till små barn, så är det väldigt uppdelat på vad som är "flickigt" och vad som är "pojkigt". Och jag kan ärligt medge att jag tycker att alla dessa små gulliga klänningarna i rosa, de små söta hårspännena och allt det där är jättegulligt på en liten flicka! Det är det.
Och alla "tuffa" grabbkläder - det är jättesött!
Men, jag vet att pojken inte blir bög bara för att han vill ha en rosa napp istället för en blå, jag är så jävla trött på att höra sånt!

Likadant med leksaker. Varför skulle inte en flicka kunna få vara lite pojkig då och då och leka med bilar? Eller tvärtom - en pojke som leker med dockor?
Det är ju de vuxna trots allt som avgör vad som är rätt och fel i ett sånt sammanhang, eller hur? Barnen vet ju inte från början att "en pojke inte får leka med dockor", det är ju de vuxna som sätter den regeln! Tragiskt.
Eller de föräldrar som vägrar låta sina pojkar dansa, de "ska" spela fotboll istället. Självklart ska han spela fotboll, om han själv vill det! Men det värsta jag vet är när föräldrarna lever ut sina egna drömmar i barnen!

Jag tycker som sagt inte att det är fel att klä sin flicka i rosa, däremot tycker jag att det är fel att neka henne blått, om det är blått hon vill ha.
Vi lever på 2000-talet, det är okej att klä sin flicka i blått om hon vill det. Och det är okej att klä sin pojke i rosa, om han vill det.
Det ska vara okej, i alla fall. Vi borde ha kommit längre än så..

Inga kommentarer: